#

Wat is beton en hoe werkt het?

Wat is beton en hoe werkt het?

Beton is een zeer veel gebruikt materiaal in de bouw vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en kosteneffectiviteit. Het wordt meestal gebruikt voor patios, opritten, trottoirs, voetpaden, zwembad bodems, keerwanden, platen en elke andere structuur die u kunt bedenken. Beton is in wezen cement dat met water wordt gemengd tot een taaie maar plooibare pasta. Beton bestaat meestal uit grove en fijne toeslagmaterialen die samengevoegd zijn met een vloeibaar bindmiddel dat na verloop van tijd hard wordt.

Concrete

Beton wordt meestal gemaakt van fijne toeslagmaterialen zoals grind, zand en erwtengrind. Fijn grind wordt gemengd met water en dan langzaam verhard tot een pasta, waaruit beton bestaat. Deze aggregaten verhogen niet alleen de sterkte van de structuur, ze voegen ook een zekere esthetiek toe aan uw huis of bedrijf, mits goed onderhouden. Wanneer beton voor het eerst wordt gelegd, kan het extreem glad zijn als gevolg van de kracht van het gewicht van alle aggregaten samen. Hier wordt een laag aggregaatzout gebruikt om dit effect te helpen verminderen.

Vroeger werd voor het gieten van beton op grote schaal Portlandcement gebruikt. Dit proces verliep echter niet zonder problemen, omdat de pasta na het drogen te hard werd en barstte. Om dit probleem op te lossen, creëerde James Wright in 1855 het zogeheten portlandcement. Het gebruik van portlandcement wordt nu als enigszins ecologisch verantwoord beschouwd, omdat er geen broeikasgassen vrijkomen in de atmosfeer zoals bij het cement van vroeger. Portland cement is zelfs met succes gebruikt om de Hoover Dam te bouwen, een van de grootste dammen ter wereld.